Yalova Üniversitesi    altinovamyo@yalova.edu.tr 0 (226) 815 65 63

Kadınlar Teknolojinin “Kaynağı”

Yalova Üniversitesi Altınova Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü Kaynak Teknolojisi Programı'ndaki 4 kadın öğrenciden biri olan Seda Yılmaz Kirazcı ise istihdam garantili bu alanı zor olduğunu bilerek tercih ettiğini belirtti.

Öğretim Elemanı hocalarının, arkadaşlarının ve eşinin desteğiyle eğitimini sürdürdüğünü dile getiren Seda Yılmaz Kirazcı, şunları kaydetti:

"Gemi inşasında kaynak olmazsa olmaz. Gemilerdeki birleştirilmelerde kaynak çok önemli. Bu alanda bir bayanın neden bir imzası olmasın diye düşünüyorum. Biz Türk kadınları bu alanda da iyi olduğumuzu kanıtlamak için varız. Sektör genellikle erkek egemenliğinin olduğu bir sektör. Ben de Kaynak Teknolojileri alanında tasarımından, laboratuvar testlerine, tahribatlı ve tahribatsız kontrollere ve kaynak kalite inspektörlüğü olarak bu alanda yetkinliklerimi kazanarak yoluma devam etmek istiyorum."

Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Tımaç ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Murat Şahin Kaynak Teknolojilerinin hemen hemen her alanda kullanıldığını ve özellikle tersane sektöründe en zor alanların başında kaynak teknolojileri geldiğini, bu nedenle erkek yoğunluğu olan bir bölüme sahip olduklarını bildirdi.

Son dönemlerde kadınların da bu bölüme ilgisinin artmaya başladığını söyleyen Tımaç, "Bölümlerimize bu anlamda gelen kadın sayımız giderek artmakta. Bu çok güzel bir şey. Kadınlarımız özellikle hem kalite kontrol olmak üzere tasarım çizim konularında çok başarılılar. Seda Yılmaz Kirazcı da en iyilerinden biri. Kaynak teknolojileri konusunda çalışan kadınlarımız çok daha titiz. Bizim kaynak teknolojileri işimiz de detaylı bakmamız gereken, herhangi bir hatayı kaldırmayan bir iş. Ayrıca kadınların el becerileri çok daha yüksek. El becerilerinin çok yüksek olması sebebiyle Kaynak teknolojileri alanında çok daha başarı sağlıyorlar." ifadesini kullandı. (AA)